Spelt / Dinkel


Låt oss först utreda vad vi ska kalla detta - Spelt eller Dinkel? Vilket namn är rätt? Jo, båda!

Dinkel är den tyska benämningen på Spelt, men används också av många i Sverige. Därför märker vi våra påsar med bägge namnen.

Spelt är en äldre variant av vete. Det har odlats under lång tid, men succesivt trängts undan av dagens vetesorter.

Speltvete passar bra att odla för oss ekologiska odlare. Spelt växer sig högre, och konkurrerar då ut en del ogräs - som vi då slipper bekämpa. Det vill ha mindre mängd gödsel. Då blir det mindre näringsläckage till sjöar och hav. Spelt är också härdigare än vanligt vete.


/img/sortiment/spelt-fullkorn.jpg

Spelt malt till fullkornsmjöl

Vårt fullkornsmjöl av dinkel är ett medelgrovt mjöl.

Baka på det och upplev ett smakrikare bröd.


/img/sortiment/spelt-siktat.jpg

Spelt sikt, siktat mjöl

Att baka med vårt speltsikt ger likt fullkornsmjölet också ett smakrikare resultat än vanligt vetemjöl. Brödet får en nötig karaktär, och blir också frasigare.

Tänk bara på att degen blir annorlunda. Med rätt mängd mjöl är degen lösare / blötare än vanligt, men efter gräddning blir det som vanligt.

Vill du inte baka med 100 % spelt går det förstås att ta valfri andel speltsikt och resten vetemjöl (då gärna vårt lantvetemjöl).


/img/sortiment/spelt-mannagryn.jpg

Spelt mannagryn

Dinkelmannagryn kan du använda i alla recept istället för vanlig mannagryn.

Vår dinkelmannagryn innehåller kli, det smakar mer och ger magen fibrer.


/img/sortiment/spelt-flingor.jpg

Speltflingor

Speltflinger passar bra till din egen müsliblandning, att koka gröt på eller till chokladbollar. Använd helt enkelt speltflingorna som havregryn. För att förstå hur detta hänger ihop - havregryn är egentligen havreflingor.

Kanske gör du din egen blandning av speltflingor och havregryn, för att få den smak som passar just dig.


/img/sortiment/spelt-karna.jpg

Spelt hel kärna

Helkärna av spelt kan du ha som ett näringsrikare alternativ till ris. Kokta speltkärnor passar utmärkt i sallader men även vid bakning då de håller mycket vätska vilket bidrar till ett saftigare bröd.

Koktiden är ungefär 45 minuter, om du vill förkorta koktiden så blötlägg kärnorna dagen innan. Kokta speltkärnorna går utmärkt att frysa och sedan tina för att snabbt serveras.