Kanelbullar



/img/recept/kanelbullar.jpg


Blir ca 45 goda kanelbullar.

Du kan baka bullarna på vårt Landvete eller Speltvete (siktat mjöl). Receptet skiljer sig något åt, men bullarna blir lika goda oavsett vilket mjöl du väljer. Prova dig fram till vilket du föredrar.

När man bakar med speltmjöl behövs mindre mängd mjöl, samt degen behöver arbetas mer än när man använder vanligt mjöl. Det är därför praktiskt med en hushållsassistent, men absolut inte nödvändigt.


Ingredienser

  • 250g smör
  • 5dl mjölk
  • 50g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma (stött eller mald)
  • 14-16 dl lantvetemjöl eller 13 dl speltsikt

Fyllning

  • 125g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk kanel

Garnering

  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Utförande

Börja med att ställa ut smöret som ska vara till fyllningen i rumstemperatur, så det är mjukt när det är dags att breda ut det.

Mät upp 10 dl mjöl, och blanda ner torrjästen i det. Torrjästen mår bra av att få “vakna” i mjölet.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt 37°C. Tillsätt salt, socker och kardemumma.

Tillsätt mjöl-jästblandningen och det mesta av de ytterligare decilitrarna mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg. Bakar du med speltmjöl och använder hushållsassist, knåda med mellanhastighet i åtminstone 5 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 min. Sätt ugnen på 225°C.

Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar cirka 30x45 cm.

Bred ut hälften av smöret som stått ute och blivit mjukt med en slickepott på den utkavlade degen, och pudra över hälften av kanelen och sockret. Rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i cirka 2 cm tjocka bitar och lägg dem i formar eller på bakplåtspapper. Platta gärna till dem så de får rätt form. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 min (om du har en varmluftsugn, annars någon minut längre). Låt svalna på galler under bakduk.

Passa på att smaka på bullarna när de svalnat. Vad passar bättre till nygräddade bullar än ett glas kall mjölk?